Zvláštnosti sloní kůže

10.3.2019
Citace:
A.F.Martins et al., Locally-curved geometry generates bending cracks in the African elephant skin, Nature Communications, volume 9, Article number: 3865 (2018), DOI: 10.1038/s41467-018-06257-3 ID
Zdroj
Morfologie kůže slona afrického. K vráskám, rýhám a záhybům centimetrových rozměrů (a,b) se připojují pukliny 0,1 mm široké (c). Bílá úsečka je dlouhá 50 cm (a), 7 cm (b) a 7,5 mm (c), obr A.F.Martins et al., Locally-curved geometry generates bending cracks in the African elephant skin, Nature Communications, volume 9, Article number: 3865 (2018).

Kůži slona afrického (Loxodonta africana, angl. African bush elephant) křižují četné hluboké miniaturní praskliny, které usnadňují život v horkém africkém podnebí. Sloni se rádi chladí vodou a pokrývají bahnem, jež je chrání před parazity a stíní přímé sluneční paprsky. Jak vidíme na videu, rozpraskaná kůže zachytí až desetkrát více vody než hladká. Odpařuje se pomaleji, takže chladí déle.

Řez vrstvou pokožky stratum corneum kolmo na vznikají praskliny  na snímku běžného světelného (a) a elektronového mikroskopu (b,c). Délka úseček  je 250 mikrometrů (a),  b 150 mikrometrů (b) , a 100 mikrometrů (c), obr A.F.Martins et al., Locally-curved geometry generates bending cracks in the African elephant skin, Nature Communications, volume 9, Article number: 3865 (2018). Praskliny vznikají díky nadměrnému nerovnoměrnému rohovatění nejsvrchnější svrchní vrstvy pokožky (epidermis) zvané stratum corneum. V mezerách mezi několikamilimetrovými výrůstky zrohovatělé kůže je mechanické pnutí díky prohnutí tak velké, že pokožka praská. Na obrázku vidíme na mikroskopickém snímku vznik prasklin. „Všeobecný konsenzus ukázal, že podobné mutace, které se vyskytly nezávisle ve vývojových liniích lidí a slonů, se ukázaly jako pro nás nepříznivé, ale užitečné pro tlustokožce,“ tvrdí šéf výzkumu Michel C. Milinkovitch z Ženevské univerzity.

 
Odeslat komentář k článku "Zvláštnosti sloní kůže "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Zvláštnosti sloní kůže " e-mailem

Diskuse/Aktualizace